به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام رضا حاجی زینالعابدینی بعد از ظهر دوشنبه در مصاحبه مطبوعاتی با خبرنگاران با بیان اینکه سنت وقف مختص نظام اسلامی نیست و در سایر کشورها نیز این کار را انجام میدهند، گفت: پیامبر (ص) و ائمه اطهار (ع) نخستین واقفان در نظام اسلامی بودند.
وی با بیان اینکه در استان همدان نیز وجود تعداد بسیار موقوفه نشان دهنده توجه مردم به موضوع وقف است به طوری که از سالهای گذشته واقفان نیکاندیش به وقف اموال خود برای نیازمندان پرداختهاند و از این عمل خیر بینصیب نبودهاند، گفت: موقوفات به دو دسته «انتفاعی» و «منفعتی» تقسیم میشوند که وقف انتفاعی همان وقفی است که از عین موقوفه استفاده میشود اما در وقف منفعتی از منافع و درآمد وقف استفاده میشود.
حجت الاسلام زینالعابدینی از ثبت یکهزار و ۹۳۱ مسجد، ۴۷۷ حسینیه و ۷۹۹ مورد سایر موقوفه در استان همدان سخن گفت و در خصوص اینکه چرا بین تعداد امامزادگان و بقاع متبرکه اختلاف آمار وجود دارد عنوان کرد: ممکن است در یک بقعه متبرکه چند امامزاده به خاک سپرده شده باشند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان از وجود ۲۲۳ امامزاده در استان همدان خبر داد و گفت: موقوفات استان ۴۹ هزار ملک یا همان رقبه است که از این تعداد ۴۷ هزار رقبه درآمدزا هستند.
وی با بیان اینکه از نظر تعداد رقبات و تعداد موقوفات و بقاع متبرکه استانها طیفبندی شدهاند که همدان در طیف ب و در رده میانه قرار گرفته است، گفت: هر طیف در این رده بندی ۱۰ استان را در بر میگیرد
حجت الاسلام حاجی زینالعابدینی خاطرنشان کرد: با توجه به تعداد املاکی که شناسایی شدهاند و در سیستم ثبت شده، ملایر رتبه اول استان را دارد که البته این شامل مساحت و ارزش موقوفات نمیشود.
وی با اشاره به اینکه بیشترین املاک وقفی در کشور متعلق به استان فارس با ۱۲۰ هزار ملک موقوفه است، گفت: تهران، مازندران، اصفهان و خراسان رضوی در ردیفهای بعدی قرار دارند و استان همدان در طیف ویژهای قرار دارد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان با اشاره به اینکه ۷۹۹ نیت موقوفه در استان همدان شناسایی شده که خوشبختانه موقوفاتی با نیت جدید در حال شکلگیری است گفت: اغلب نیات موقوفات کشور مستقیم و غیرمستقیم مرتبط با عزاداری سیدالشهداست.
وی بیان کرد: در استان همدان ۱۰۹ نیت از ۷۹۹ نیت موقوفه مرتبط با عزاداری سید و سالار شهیدان است.
نظر شما